Iz pekare “Mendijana” širi se miris ramazanija
Ramazanija koje su u Bosnu i Hercegovinu došle još sa dolaskom Osmanlija i pored ovog još se nazivaju somuni i lepine, i dan danas se pripremaju na stari jedinstven način u pekari Mendijana.
Bugojno u ovim mubarek danima miriše na ramazanije iz pekare Mendijana, za ramazanskom sofrom čekaju se s posebnim iščekivanjem.
Miris ramazanija iz pekara “Mendijana” svaku večer širi se bugojanskim ulicama uoči ezana za akšam – namaz. U pekari “Mendijana” ramaznije pripremaju se po posebnom receptu i to samo za vrijeme ramazana. Zbog toga i ne čude redovi ispred pekara uoči iftara.
Vrijedni pekari čekajući pored vrele peći dobacuju da im nije vruće jer su navikli. Dok se iz peći vade jedni stavljaju se drugi pripremljeni somuni i tako do skoro pred iftar.
Osim ramazanija, u proizvodnom programu nalazi se veliki broj prehrambenih artikala, od tradicionalnih do onih modernih.
Iz slanog programa proizvode mnoge vrste hljebova, kifle, pizuz, ali i razne pite, kroasane, krofne, lisnata tijesta i mnoga druga peciva sa marmeladom i čokoladnim namazom.
Novina u pekari Mendijana su slatki kolači idelana su poslastica za sve ljubitelje dobre hrane.