Dobre vijesti iz otkupnih stanica na teritoriji bugojanske općine, obradovale su uzgajivače malina koji ovih dana ubiru plodove svog rada.

Primjer su supružnici Hazim i Enisa Huntić iz bugojanskog naselja Milanovići, koji posljednjih godina uzgajaju dvije sorte maline, vilamet i polku, uglavnom na zemljištu koje uzimaju pod zakup.

– Branje vilameta je pri kraju, i mi smo zadovoljni urodom, kao i otkupnom cijenom maline od 3,30 KM. U poslu nam pomažu djeca, a kad završimo s ovom sortom, krenut će branje polke koja, inače, prispjeva nešto kasnije – kazali su.

Obrađuju trenutno oko devet duluma zemljišta na kojem su, uz malinu, zasijali kukuruz i razno povrće koje prodaju kupcima iz Bugojna, te jedan dio, uglavnom luk, plasiraju u zimskim mjesecima na hercegovačko tržište, većinom u Čapljinu.

– Interes je evidentno smanjen zbog pojave koronavirusa, ali se borimo, uporni smo… Ništa neće doći samo. Gotovo sav kukuruz prodamo kao kuhani, a luk ostavljamo za zimu, kada se može prodati po većoj cijeni – navodi Enisa Huntić.

Dodaje kako je, zbog pandemije COVID-19, ostala privremeno bez stalnog posla, ali se nada da će se uskoro steći uvjeti da se vrati na svoje radno mjesto.

– Vjerujem da je ovo što se dešava samo privremenog karaktera, i da će sve uskoro biti kao nekad, a vrijeme iza nas samo ružan san – zaključila je.

Fena